Talent is thuis op Roncalli

BERGEN OP ZOOM – Op school zit je niet alleen om te leren, maar ook om je te ontwikkelen. Roncalli wil graag dat haar leerlingen beter worden in alles waar ze goed in zijn. De jong talentbegeleider van Roncalli maakt maatwerk van schoolwerk, zodat de meest bijzondere talenten op Roncalli het beste uit zichzelf kunnen halen.

Dagelijks is hij bezig met het begeleiden van jonge Roncalli-talenten. In al die drukte zou Carlo van den Biggelaar haast vergeten dat hij zelf ook een bijzonder talent heeft. Als een soort personal assistant weet hij het schoolwerk van zijn getalenteerde leerlingen zo te plooien dat het nooit in de weg staat van trainingen, wedstrijden, uitvoeringen of optredens. “Het eerste talent met wie ik werkte was Martijn Hendrickx, die een hoofdrol had in de film “De scheepsjongens van Bontekoe”. Op zeker moment hebben we zelfs geregeld dat hij lessen kon volgen op de filmset. Ik zie het als mijn werk om plooien glad te strijken, zodat onze talenten kunnen doen waar ze goed in zijn, zonder dat hun schoolwerk eronder lijdt. De talententrein komt maar één keer in je leven voorbij, die mag je niet missen. Onze talenten hebben een droom en op Roncalli dromen wij met ze mee.”

Kijk naar de 14-jarige Lynn de Ridder uit 3-vwo. Haar droom begon met een potje hooghouden en een plek in een meidenteam van voetbalvereniging Welberg, dat jammer genoeg ook weer ophield te bestaan. Inmiddels is Lynn een vaste waarde bij de bekende Rotterdamse voetbalclub Excelsior. Ze is een getalenteerde verdediger, en hoewel ze weet dat het niet makkelijk is om van voetbal een carrière te maken, hoopt ze toch dat zij een van de “lucky few” is. Ze vindt Carlo,en Roncalli aan haar zijde.

Lynn traint twee keer per week en heeft minstens één wedstrijd in de week. En met haar talent staat ze bijna altijd in de basis. Met de forse reistijd erbij is ze met gemak vijftien uur per week bezig met haar sport. Soms moet er daarom wel eens een les verzet worden, en soms moet ze wel eens eerder weg. Carlo: “Lynn maakt nauwelijks gebruik van de faciliteiten die we kunnen bieden. Ze is een zelfstandige tante. Dat maakt het zo mooi om met haar te werken. Ze maakt geen misbruik van de mogelijkheden. Voor talenten als Lynn is er op onze school veel mogelijk, als de liefde maar van twee kanten komt.” En dat is zeker het geval, want Lynn is stellig als ze zegt: “School is ook belangrijk!”

Ze is blij met het feit dat ze op Roncalli op haar eigen tempo kan werken, dat maakt school makkelijker te combineren met haar sport. “Gelukkig kan ik altijd bij Carlo terecht”, zegt ze. Ook haar klas begrijpt dat Lynn door haar sportcarrière soms speciale aandacht nodig heeft. “Open communicatie is belangrijk”, zegt Carlo, “Lynns klasgenoten weten dat wanneer zij op de bank zitten te chillen, Lynn onderweg is of op het trainingsveld staat te bikkelen.” Carlo heeft er alle vertrouwen in dat Lynn uitgroeit tot een professionele topvoetballer, maar zelfs als dat niet zou gebeuren brengt haar tijd als voetballer haar veel goeds: “Op het voetbalveld leert Lynn dingen die ze in de klas niet leert. Haar zelfvertrouwen groeit met elke wedstrijd en ze ontwikkelt haar coachingskwaliteiten. Daar heeft ze haar verdere leven veel profijt van. Investeren in een talent is nooit verspilde moeite.”

Glunderend denkt Lynn terug aan die keer dat ze met haar team het beroemde ADO Den Haag wist af te drogen, of de wedstrijd die ze met haar voetbalschool speelde tegen Paris Saint Germain. “Ook gewonnen”, zegt ze, “het is wel bijzonder dat ik dat allemaal kan meemaken. Hopelijk wordt het alleen maar mooier.”