De betekenis van Excellent

In hoge mate onderscheidend, van de beste kwaliteit, gewoon heel goed. Het zijn zomaar een paar definities die je vindt als je op zoek gaat naar de betekenis van het woord “excellent”. Voor de vwo/Excellent-leerlingen van Roncalli betekent het dat allemaal, maar voor hen is vwo/Excellent vooral een plek waar je jezelf kunt zijn en waar leren leuker is dan ooit.

“We zijn trots op vwo/Excellent”, zegt Gwendolyn Canoy, coördinator vwo/Excellent bovenbouw.  “Onderwijs voor meer- en hoogbegaafden is bijzonder en belangrijk. Daarom doen wij er als school alles aan om deze leerlingen steeds beter te kunnen begeleiden, zowel in de groep als individueel.  Het team en de leerlingen (en ouders) worden ondersteund door Exentra (Centrum voor hoogbegaafdheid in Antwerpen). Ook leren we van onze leerlingen. Want om deze kinderen te onderwijzen, moet je stevig in je schoenen staan. Ze denken anders, ze zijn kritisch en ze verwachten authenticiteit van hun docent, maar ze geven ook veel terug. We merken dat deze leerlingen opbloeien door de ervaring en know-how die Roncalli heeft.”

Eén van die leerlingen die opbloeide in Roncalli vwo/Excellent is Kelvin Mes (17), die nu in 6-vwo zit. “Soms denken mensen dat je op Roncalli in het diepe wordt gegooid en het allemaal zelf moet uitzoeken, maar zo is het natuurlijk niet. Je wordt heel goed begeleid. Als je er klaar voor bent, kun je zelf je toetsen gaan plannen en sneller door de stof gaan als je dat wil. In de eerste ben ik begonnen met versnellen in geschiedenis. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik vorig jaar examen heb gedaan en hiermee klaar ben, dus geen examen geschiedenis meer hoef te doen en daardoor heb ik nu scheikunde kunnen kiezen. Extra hard heb ik er niet voor hoeven werken, maar zo heb ik wel extra veel geleerd.”

Dat extra veel leren is ook wat de 12-jarige Mila Schroeyers aansprak, toen ze vorig jaar de keuze voor Roncalli maakte. “Op de basisschool had ik geen uitdaging, daar was het makkelijk en saai. Hier heb ik het gevoel dat ik iets moet doen, dat ik echt wat leer en dat is heel erg leuk.” Dat vindt ook Lisette Smeekens (12): “Hier haal ik tienen, maar moet ik er echt voor werken. Op de basisschool leerde ik niet en dan had ik nóg een tien. Ik heb me daar maar verveeld.” Jasmijn Quik (12) heeft een soortgelijk verhaal: “Ik was altijd als eerste klaar op de basisschool, daarom werd Roncalli vwo/Excellent me aangeraden. Hier is het veel leuker, want alles is een stuk moeilijker. Ik vind het ook fijn dat deze school groot, maar niet té groot is.”

De drie brugklassers verheugen zich op hun carrière in Roncalli vwo/Excellent. Zeker wanneer Kelvin vertelt dat hij de mogelijkheid van maken van herkansing één van de beste dingen op Roncalli vindt: “Ik heb heel vaak toetsen verknald, ook wel eens omdat ik dacht dat ik het zonder leren ook wel zou kunnen. Dat je dan een herkansing krijgt, vind ik één van de beste dingen van Roncalli. Maar het allerbeste is dat je op vwo/Excellent tussen leerlingen zit die je begrijpen en omdat je hier meer vrijheid hebt om keuzes te maken, heb je ook ruimte om plezier te maken met je vrienden. Dat is wat een schooltijd mooi maakt!”