Nooit meer anders op Roncalli vwo/Excellent

BERGEN OP ZOOM – Roncalli vwo/Excellent is er voor kinderen die op de basisschool het gevoel hebben “anders” te zijn, altijd degene te zijn die klasgenoten verder helpt, maar die nooit zelf wordt uitgedaagd. Hoogbegaafd, meerbegaafd of gewoon een goede vwo-er: bij Roncalli vwo/Excellent ben je op je plek.

Zesdejaars Jasmijn van Tillo (17) weet als geen ander wat Roncalli vwo/Excellent voor je doet. Met een beetje schaamrood op haar kaken denkt ze terug aan haar basisschooltijd: “Toen was ik heel erg vervelend”, zegt ze, “ik gooide regelmatig dingen door de klas. Ik had de hele dag niks te doen! Roncalli Vwo/Excellent was voor mij de enige juiste keuze. Het was eerst heel raar om klasgenoten van hetzelfde niveau te hebben, dat was ik niet gewend. Maar los van alles wat ik hier heb geleerd is het heel mooi om te kunnen zien hoe anderen problemen oplossen en daarvan te leren. Wat mij het meeste zal bijblijven van Roncalli Vwo/Excellent zijn de vriendschappen die ik hier heb opgedaan. Op de basisschool was ík anders, maar hier is iedereen anders en dus gelijk.”

Docent Nederlands – en mentor van de vwo/Excellent-brugklas – Aafke Winkelhuizen glimt van trots als ze de woorden van Jasmijn hoort: “onze leerlingen zijn onze beste ambassadeurs. Ik zou niet beter kunnen verwoorden dat Roncalli vwo/Excellent een plek is waar leerlingen zich veilig voelen en waar ze worden uitgedaagd en tot léren komen.”

Brugklassers Liselotte Avenarius (12) en Pieter Oldenburg (12) en tweedeklasser Menno Kemmers (13) kunnen dat alleen maar bevestigen. Menno volgde al op de lagere school hoogbegaafdenonderwijs, maar kan zich de tijd dat hij dat níet deed nog levendig herinneren: “Ik zat 90% van de tijd uit het raam te staren. Ik ken nog steeds elke boom en elk blaadje uit mijn hoofd.” Menno vindt het vooral fijn dat hij op Roncalli vrij is om op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo te werken. “Dat betekent dus: doorwerken! Sneller gaan dan normaal”, verduidelijkt Aafke Winkelhuizen, “bij ons mag je op je eigen tempo werken, en de meeste leerlingen willen sneller, niet langzamer.” “Het fijnste is hier dat je meteen op je eigen niveau kunt werken”, zegt Liselotte. “En”, vult Pieter haar aan, “als je eens een foutje maakt hoor je niet meteen “maar jij hebt toch vwo?” Alsof wij nooit fouten kunnen maken. Hier op school kun je echt leren.”

Het lesprogramma van Roncalli vwo/Excellent werd ontwikkeld in samenwerking met Exentra, het Antwerpse centrum voor begaafdheidsonderzoek. Onlangs gaf professor Tessa Kieboom van Exentra een presentatie op Roncalli, waarbij ze iets zei wat Aafke Winkelhuizen aangreep: “Ze vroeg onze leerlingen wie zich op de basisschool wel eens “anders” had gevoeld. Bijna de hele zaal stak z’n vinger op. Op haar vervolgvraag wie zich nóg zo voelde nu hij op Roncalli zat ging er geen enkele vinger meer omhoog.”

Aanmelden voor de pre-colleges kan via de website van Roncalli: www.roncalli-boz.nl.