Diploma uitreiking 2020

De 18-jarige Milou van Veen zit thuis, in de zonovergoten tuin, met haar ouders, haar oma, haar zus, de hond en ezel Lars. Ineens rijden twee heren – helemaal in het zwart, met een zwarte bolhoed op hun hoofd – op een Solex de oprit op. Milou herkent meteen haar mentor, geschiedenisdocent Henk Bouwens. Met zijn collega’s Michel Snellen en Frank Bruyninckx bouwt hij een tafeltje en vraagt Milou te gaan zitten. Bovenop een trapje begint Bouwens zijn speech. Hij vertelt dat hij Milou een leuke leerling vindt, met een opvallend groot rechtvaardigheidsgevoel, dat hij trots is op het feit dat ze rechten gaat studeren in Nijmegen – ze gaat naar Utrecht – en zegt zeker te weten dat Milou geen strafrechtadvocaat wordt: “daarvoor is jouw rechtvaardigheidsgevoel te groot. Milou gaat geen verkrachters verdedigen, dat kan niet.”
Milou lacht en pinkt tegelijk een traantje weg. Nu al is haar diploma-uitreiking mooier dan ze verwachtte. “Met oud en nieuw bedacht ik dat ik in 2020 heel veel zou bereiken”, zegt ze, “ik zou 18 worden, mijn diploma halen en de mooiste zomer van mijn leven hebben. Toen kwam de coronacrisis en zag ik al die plannen in het water vallen. Ik baalde enorm.” Maar Milou baalde te vroeg. Haar moeder Elles gaf haar de wijze raad te vieren wat ze vieren kon en Roncalli gaf op meesterlijke wijze invulling aan dat feestje. Geen drive-through diploma-uitreiking, geen uitreiking zonder ouders, op Roncalli werd besloten de diploma-uitreiking aan huis, op persoonlijke en ludieke wijze te verrichten, met de creativiteit en het enthousiasme van de mentoren als drijfveer. Bouwens en Snellen geven alles, want voor hen is de diploma-uitreiking een afscheidstournee, beide docenten gaan aan het einde van dit schooljaar met pensioen. Dat geldt ook voor docent m&o Jan Koevoet, die ook een prachtige zangcarrière heeft. Als verrassing komt hij Milou live toezingen. “Met sommige leerlingen heb je een bijzondere band”, zegt Koevoet, “Milou is zo’n leerling. Ze zat in een geweldige klas en na de les was het met haar altijd leuk om over muziek te praten. Met kerst hebben we ooit samen een duet gezongen Het is mooi dat ze rechten gaat studeren, maar ze had me eigenlijk beloofd mijn achtergrondzangeres te worden. Heel mooi dat ik haar vandaag – op haar verjaardag en op de dag van haar diploma-uitreiking – nog één keer mocht toezingen. Ik hield het maar met moeite droog.”
Milou zelf hield het niet droog, en haar ouders evenmin. “Toen Jan zingend de tuin in kwam lopen viel mijn mond open van verbazing”, lacht Milou tussen haar tranen door, “ik voel me superjarig, en supergeslaagd. Deze dag vergeet ik nooit meer.” Roncalli heeft toegezegd dat de examenleerlingen later nog een reüniefeest mogen vieren, maar voorlopig hebben ze aan de herinneringen aan hun diploma-uitreiking genoeg. Milou’s moeder verwoordt het treffend: “dit is veel mooier dan een diploma-uitreiking op school”. En dan krijgt haar dochter een welverdiende knuffel.