Brugklassers feesten als vanouds

Het was een knalfeest met hoofdletters, op donderdagavond 22 oktober in de aula van Roncalli. Bijna 200 brugklassers vierden er uitbundig het einde van hun eerste periode, en het begin van een tijd waarin samen feesten en naar school gaan hopelijk weer normaal wordt.

“Sick!” Dat is het rake oordeel van de 12-jarige Justin Kil uit Hoogerheide over het brugklasfeest van Roncalli. Hij schreeuwt het net hard genoeg om hoorbaar te zijn boven de muziek die DJ Harry de zaal in knalt. Dat het thema “Hollywood” is, zie je meteen: de Hulk wordt op de voet gevolgd door een dansende M&M, verschillende versies van Marilyn Monroe en een prima gelukte Cruella De Vil. Leerlingcoördinator Sandra van Staaij en geschiedenisdocent Hanneke Janssen genieten van de feestende meute in de zaal: “Dit is het eerste schoolfeest na corona, daar hebben we allemaal heel lang naar uitgekeken!” zeggen ze.

Het Brugklasfeest is een goede traditie op Roncalli. Het is niet alleen een mooie manier om de herfstvakantie te beginnen, maar vooral om je eerste periode als middelbare scholier – met alle stress die daarbij hoort – af te sluiten. Justin doet dat samen met zijn klasgenoten Emile, Chelsea, Giulia, Anna en Jarne, van “zijn” groep 13. Allemaal zijn ze het erover eens dat Roncalli een leuke school is die hun verwachtingen overtreft. Maar ze willen ook best toegeven dat het spannend is, zo’n eerste tijd op de middelbare school, zeker na coronajaar 2020 waarin de meeste lessen online plaatsvonden en veel groep-achters werden beroofd van hun eindmusical. Dat gebeurde ook Chelsea: “We hebben een film gemaakt en die in de bioscoop afgespeeld. Dat was ook leuk, maar je wil toch dingen samen doen. Gelukkig kan dat vandaag. Dat was ook wel spannend, want alle zes de brugklassen zijn hier samen en ik ken nog lang niet iedereen, maar het is echt een leuke avond!”

Die leuke avond krijgt een vervolg, want na het brugklasfeest volgt nog een feestdag als allerlaatste dag voor de herfstvakantie. Sandra van Staaij legt uit wat die inhoudt: “De leerlingen mogen lasergamen in de gymzaal en er worden films gedraaid. Er komen ook een paar trucks naar school, als onderdeel van een project om kinderen bewust te maken van de grote dode hoeken van die voertuigen, maar dat gebeurt wel op een leuke manier. We gaan gewoon op een fijne manier de vakantie inluiden, en daarna weer met z’n allen er tegenaan!