nieuws
Wim Zijp ‘Vader van Roncalli’ 1930-2018

Afgelopen zaterdag overleed, thuis op de Heimolen, drs. Wim Zijp op 87-jarige leeftijd. Hij was in zijn werkzame leven docent aardrijkskunde en decaan op de Roncalli Scholengemeenschap in Bergen op Zoom. Als jonge docent kreeg hij in 1959 een aanstelling op de toenmalige Roncalli M.M.S. en werkte in de jaren zestig mee aan de introductie van de eigen tempo werkwijze, nog steeds kenmerkend voor deze school. 


Zijn lessen aardrijkskunde waren een stroom van verhalen, vaak om te lachen, maar altijd om iets van te leren. De leerlingen droegen hem op handen wat bleek op zijn 25-jarig jubileum waarbij de leerlingen hem toezongen: 'Vader van Roncalli is voortaan zijn naam'. Zijn drie kinderen hebben ook allemaal een keer bij hem in de klas gezeten.

Hij was op Roncalli ook regisseur van de toneelclub, schreef vele liedjes en gedichten en speelde Sinterklaas. Wim Zijp stond bekend om zijn redenaarstalent, hij had de gave van het woord. Als decaan was hij nauw betrokken bij de vervolgopleiding van zijn leerlingen. Met sommige oud-leerlingen onderhield hij contact in de rest van hun leven. Hij was sociaal zeer bewogen.

      
Samen met zijn vrouw Alice, met wie hij 62 jaar getrouwd is, ving hij regelmatig kinderen in huis op die het moeilijk hadden. Met een aantal oud-collega's hield hij tot het laatst toe contact, steeds benieuwd naar de ontwikkelingen in onderwijsland. 

Naast het docentschap was Wim Zijp maatschappelijk betrokken onder andere bij de Stichting Stadsherstel Bergen op Zoom, als bestuurslid op de Edward Jennermavo in Hoogerheide, als lid van de Orde van den Prince en als adviseur van de Stichting Ziekte van Kahler.

De uitvaartdienst wordt gehouden op zaterdag 26 mei om 11.00 uur in de Sint- Gertrudiskerk in Bergen op Zoom.


Willem de Weert


 
Zoeken