Roncalli
Unieke kansen benutten: talentbegeleiding Roncalli

BERGEN OP ZOOM –De school heeft oog voor  talenten en interesses van leerlingen. In Roncalli Excellent bijvoorbeeld, krijgen hoogbegaafde leerlingen les op een manier die aansluit bij hun behoeftes. Maar wat als je een bijzonder talent hebt en je op Roncalli zit? Hoe moet het dan? Dan is er de jong-talentbegeleider. Die zorgt voor maatwerk, zodat je de unieke kansen die je talent je biedt kunt benutten.


Dansen is haar lust en haar leven. In de hip-hop scene gooit de 15-jarige Demi Rijnkels hoge ogen op internationaal topniveau. Het liefste zou ze full-time dansen, maar ja, als je 15 bent moet je ook gewoon naar school. Demi zit op Roncalli, en daar zit ze niet voor niks: “de grootste reden dat ik voor Roncalli heb gekozen is dat je hier de ruimte krijgt voor je sport. In november heb ik bijvoorbeeld altijd superveel wedstrijden, maar dan is het ook toetsweek. Carlo, de jong talentbegeleider van de school, helpt me om alles zo te plannen dat ik geen wedstrijd hoef over te slaan. Dat is fijn!”
Carlo van den Biggelaar is naast docent lichamelijke opvoeding ook jong talentbegeleider op Roncalli. Die rol legt hij als volgt uit: “Ik help om eventuele hobbels af te vlakken. Dat doe ik door in gesprek te blijven met de talenten, maar ook met hun ouders en hun vakdocenten. Ik ben een intermediair tussen de partijen. Dat is het mooie van ons systeem, voor leerlingen met een bijzonder talent kunnen wij maatwerk leveren. We kijken waar een leerling uren kan missen. Als hij of zij goed is in wiskunde kan hij tijdens wiskunde misschien een  toets Duits inhalen. Indien nodig kan ik zelf surveilleren bij toetsen buiten lestijd. De belangrijkste, en oprechte vraag, aan onze talenten is: wat is het je waard. Met het antwoord op die vraag gaan we samen aan de slag.”


De aanpak van Roncalli begon in 2007 geleden met leerling Martijn Hendrickx, die een hoofdrol speelde in de film “De Scheepsjongens van Bontekoe”. Zijn werk op filmsets in binnen- en buitenland botste regelmatig met zijn schoolverplichtingen. “Als zijn mentor raakte ik vanzelf verwikkeld in de interessante vraag hoe we de unieke kans die zijn acteertalent hem bood – want een hoofdrol in zo’n film is nogal wat – konden combineren met zijn schoolwerk. Het antwoord was maatwerk, en dat concept passen we tien jaar later nog steeds toe. Op dit moment begeleid ik ongeveer tien leerlingen. Naast Demi en enkele andere dansers zijn dat basketballers, een handballer, een zwemmer, maar ook een toneelspeler. Elk talent is een unieke kans, daar zijn wij van doordrongen. Het is erg mooi om een kleine bijdrage te kunnen leveren aan de carrières van onze talenten.”


Demi is blij met de begeleiding van Carlo. “Het is soms erg hectisch. Mijn laatste vakantie heb ik voor een groot deel gebruikt om een inhaalslag te maken met mijn huiswerk. Maar het lukt me altijd om mijn dansen te combineren met school. Sterker nog, ik kwam hier binnen als havo-leerling, maar zit nu op het vwo. Daar ben ik blij mee, want als dansen toch niet mijn carrière wordt, zou ik graag rechten willen studeren. Toen ik voor Roncalli koos heb ik goed gekozen. Nu richt ik me op het NK, het EK en het WK, want daar ga ik dit jaar allemaal aan meedoen.” 

 
Zoeken