Roncalli
Leerlingen helpen leeftijdsgenoot in Sierra Leone

BERGEN OP ZOOM – Pubers denken alleen aan zichzelf, toch? Die zijn helemaal niet geïnteresseerd in het lot van anderen, toch? Nou, op Roncalli weten ze wel beter. Daar is een kleine groep jongens en meiden het hele jaar drukdoende met het inzamelen van geld voor goede doelen. Op zaterdag 9 december snoeiden ze, in de bittere kou, de heg rondom hun school. De gedachte dat Korombo, een Afrikaanse jongen, daardoor kan studeren, zorgt voor het warme gevoel bij deze Roncalli-leerlingen.


Sam Schoutens (17) en Yvie van der Waal (16) komen even bij van de kou. “We hebben de heggen rond het hek van de schooi gesnoeid. We zijn vandaag met zeven leerlingen, maar meneer Heesters, de rector helpt ook, samen met een collega. De kantinemedewerkster zorgde voor hapjes en drankjes. Het is wel koud, maar ook hartstikke gezellig. We hebben de rector nog nooit zo hard zien werken!” lachen ze.


Sam en Yvie zijn respectievelijk voorzitter en penningmeester van Interact. Interact is een onderdeel van het jeugdprogramma van Rotary, en deelt de levenshouding van Rotary: dienen. Helpen dus, en je het lot van een ander aantrekken. Roncalli-rector Ludo Heesters is trots op het feit dat Interact in zijn school een vaste waarde is geworden: “Op dit moment heeft Interact op onze school zo’n 15 leden. Dat vind ik super! Deelname aan Interact maakt ze bewust van het feit dat je samen iets kunt doen voor de samenleving. Bovendien bouw je in groepsverband mooie vriendschappen op, zeker als je tegelijkertijd iets voor een ander betekent. Het feit dat deze jongeren zich, tegen het geldende imago van “pubers” in, het lot van anderen aantrekken en bereid zijn om naast hun reguliere schoolwerk tijd en moeite te investeren in goede doelen maakt me heel trots. We hopen dat Interact op onze school kan groeien."


Interact zal de komende vijf jaar 350 euro per jaar inzamelen voor de opleiding van Korombo. Yvie en Sam vertellen dat Korombo geboren werd met twee klompvoetjes. Hij wist kruipend een medische post te bereiken, waar hij werd geopereerd door de Nederlandse orthopeed Ton Schlösser. Door Schlösser werd Korombo min of meer “geadopteerd” door de Interact-leerlingen van Roncalli. Ontmoet hebben ze Korombo nog nooit, maar ze hopen dat dat nog gaat gebeuren. Yvie zegt: “Het verhaal van Korombo is sneu, vergeleken met hem hebben wij het enorm goed. Dan is het fijn om iets voor hem te kunnen doen. En Interact heeft nog een voordeel: als penningmeester kan ik economie, een van mijn favoriete vakken, in de praktijk oefenen.” Ook Sam realiseert zich door haar activiteiten in Interact dat ze boft met een dak boven haar hoofd en een gezond leven in Nederland. “Iemand anders helpen is niet stom, of saai. En het kost heus niet zoveel tijd. Bovendien is het hartstikke gezellig om met elkaar aan het werk te zijn!” Voor het snoeien van de heg krijgen de Interact-leerlingen een vergoeding. Dat geld gaat rechtstreeks naar Korombo’s opleiding. “Dan is het helemaal niet erg om in het weekend op school te moeten werken”, vindt Yvie.


Samen met hun andere Interact-collega’s verzorgden Sam en Yvie presentaties over Interact op ’t Rijks en het Juvenaat, in de hoop jongeren ook daar aan het “helpen” te krijgen. Ook op hun eigen school doen ze veel aan promotie, in de hoop dat Interact groeit. “Helpen is fijn en helpen is leerzaam”, zeggen ze, “als je zelf in Afrika woonde zou je ook willen dat iemand die het beter heeft je een beetje helpt. Ook zonder Interact hebben we het druk genoeg met school, maar we doen het graag.” 

 
Zoeken