Roncalli
In augustus geslaagd op Roncalli!

BERGEN OP ZOOM – Het schooljaar is nog maar net begonnen, en ze zijn nu al geslaagd! Negentien Roncalli-leerlingen die in augustus examen deden kregen op vrijdag 24 augustus het goede nieuws: geslaagd! Over een goede start gesproken.


Examen in augustus? Je kunt toch alleen in mei examen doen? Dat klopt, tenzij je op Roncalli zit. Eén van de zaken die de Bergse school zo uniek maakt is het feit dat leerlingen hun eigen studietempo bepalen. Leerlingen maken steeds meer gebruik van de mogelijkheid om eerder examen te doen. De groep examenkandidaten die in augustus aantrad bewijst dat een examen in de zomervakantie soms heel verstandig, en vaak heel slim is. Rector Ludo Heesters zegt in elk geval: “Wij zijn trots op onze augustus-geslaagden!”


Brice (17) is één van de gelukkigen die op 24 augustus het verlossende woord kreeg. Voor hem was in augustus examen doen een prachtige oplossing: “In de derde ging het niet zo goed en raakte ik met veel vakken achter. Daarna vond ik weer een goed tempo, en ik merkte dat ik, als ik in augustus examen zou doen, mijn achterstand precies zou kunnen wegwerken. Dan slaat het toch nergens op om een heel jaar voor niks te doen?” Wat Brice betreft heeft hij niets gemist, ondanks dat hij in de zomervakantie moest studeren: “Ik bespaar mezelf een extra jaar, en ik ben zelfs nog een paar dagen op citytrip in Sofia geweest.”


Naast Brice zit Evelien (18). Zij sleepte haar VWO-diploma binnen, en deed heel bewust examen in augustus. “Vwo is best intens. Ik werk er hard voor. Bovendien heb ik naast school nog een baan en sport ik veel. Ik wil genoeg aandacht kunnen geven aan elk vak, dus was het gewoon geen optie om in mei examen te doen. Ik wilde de stress voor mezelf verminderen en dat heeft geholpen.”


“Evelien maakte een volwassen keuze”, zegt conrector onderwijs Van Put, “en in onze augustusexamens zien we vaak van die positieve uitzonderingsgevallen. Sommige leerlingen hebben geen andere keuze dan in augustus examen doen, maar er zijn dus ook leerlingen die ervoor kiezen. Een augustusexamen biedt een leerling bijvoorbeeld de mogelijkheid om een jaar eerder examen te doen en veel tijd te besparen. Dit past bij Roncalli: we kijken naar de leerling en bieden maatwerk. In augustus examen doen kan daarin een mooie stap zijn.” Evelien gunt zichzelf de tijd om de juiste vervolgstudie te zoeken en Brice blijft op Roncalli. “Ik ga nu voor het vwo. In augustus deed ik examen Havo en heb al voor een paar vakken examen op vwo-niveau gedaan. Nu heb ik de tijd om ook voor de andere vakken mooie cijfers te halen. Ik weet dat ik dat kan!”


 
Zoeken